Mikrobiol. Z. 2022; 84(5):72-85.
doi: https://doi.org/10.15407/microbiolj84.05.072

Сучасні аспекти мікрокапсулювання пробіотичних мікроорганізмів

С.О. Старовойтова1, К.М. Кишко2, В.В. Біла3, О.М. Демченко3, М.Я. Співак4

1Національний університет харчових технологій
вул. Володимирська, 68, Київ, 01601, Україна

2Ужгородський національний університет
пл. Народна, 3, Ужгород, 88000, Україна

3Київський перинатальний центр
вул. Предславінська, 9, Київ, 03150, Україна

4Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
вул. Академіка Заболотного, 154, Київ, 03143, Україна

Численні дослідження останніх років показали, що кишковий мікробіом відіграє важливу роль у підтримці різних фізіологічних процесів в організмі, включаючи травлення, метаболізм, роботу імунної системи, захист від патогенів, біосинтез унікальних метаболітів, виведення токсинів і регулювання функції вісі кишечник-мозок. Мікробіота кишечника формується під впливом багатьох факторів: способу народження і вигодовування немовляти, генетичного фону та способу життя, включаючи дієту, фізичні навантаження, прийом лікарських препаратів, стрес та загальний стан здоров›я господаря. Популяції кишкових мікроорганізмів можуть істотно відрізнятися в різних людей, зокрема і здорових. Несприятливі зміни в мікробному складі та в його функціях є характеристикою дисбіозу та свідчать про патологічні порушення в організмі. Введення в організм про-, пре-, синбіотиків та інших похідних, а також трансплантація фекальної мікробіоти здатні відновлювати порушену мікробіоту шлунково-кишкового тракту. В даний час зростає інтерес до функціональних інноваційних продуктів харчування як ідеальних носіїв для пробіотиків. Однак, багато комерційних пробіотичних продуктів неефективні, оскільки корисні бактерії, що входять до їх складу, не виживають при процесингу харчових продуктів, зберіганні та проходженні через верхні відділи шлунково кишкового тракту. Отже, необхідні сучасні ефективні стратегії підвищення стабільності пробіотичних мікроорганізмів. Однією з таких стратегій є сучасний метод мікрокапсулювання. Застосування такої технології при виготовленні функціональних продуктів харчування дозволяє підтримувати стабільність пробіотичних мікроорганізмів при зберіганні, захищає їх від агресивних умов шлунково-кишкового тракту та сприяє їх колонізації на слизовій оболонці товстого кишечника. Для досягнення кращого захисту та контрольованого вивільнення пробіотиків найбільш широко використовують альгінатні мікрогелі як матеріал для оболонок мікрокапсул.

Ключові слова: пробіотичні мікроорганізми, мікробіота кишечника, мікробіом, інкапсуляція, функціональні продукти харчування.

Повний текст (PDF, англ)