Mikrobiol. Z. 2019; 81(6):131-146. Ukrainian.
doi: https://doi.org/10.15407/microbiolj81.06.131
Бактерії роду Lactobacillus: біологічні та лікувальні властивості
Волошина І.М.1,4, Шкотова Л.В.2, Скороход С.О.1, Апполонова І.Є.1, Жолобак Н.М.1,3
1Київський національний університет технологій та дизайну
вул. Немировича-Данченка, 2, Київ, 01011, Україна
2Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
вул. Академіка Заболотного, 150, Київ, 03143, Україна
3Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
вул. Академіка Заболотного, 154, Київ, 03143, Україна
4Національний університет харчових технологій
вул. Володимирська, 68, Київ, 01601, Україна
В огляді наведено основні характеристики бактерій роду Lactobacillus, розглянуто перспективні сфери їх застосування в медицині та ветеринарії, а також можливі шляхи реалізації їх позитивного впливу на макроорганізм. Розробка, створення та застосування пробіотичних препаратів на основі бактерій роду Lactobacillus є актуальним напрямком, оскільки такі препарати в організмі проявляють антиоксидантні, антагоністичні, імуномодулюючі та лікувальні властивості завдяки здатності включених до їх складу мікроорганізмів синтезувати широкий спектр біологічно активних речовин, в т.ч. органічних кислот (молочної, оцтової, масляної), лізоциму, бактеріоцинів, перекису водню, тощо. Продукти мікробного метаболізму стимулюють виділення шлункового соку та ферментів, покращують процеси травлення, здатні зменшувати побічні ефекти антибіотиків, сприяти розщепленню солей жовчних кислот і нормалізації ліпідного обміну організму, стабілізувати загальний психоемоційний стан, а також нормалізувати склад мікрофлори..
Ключові слова: Lactobacillus, пробіотики, біотехнологія, медицина, ветеринарія, мікроорганізми.
Повний текст (PDF, укр)