Mikrobiol. Z. 2016; 78(3):99-111.
Напрями, досягнення та перспективи біотехнології у харчовій промисловості
Баль-Прилипко Л.В., Патика М.В., Леонова Б.І., Старкова Е.Р., Брона А.І.
Національний університет біоресурсів і природокористування України
вул. Генерала Родимцева 19, Київ, 03041, Україна
У статті проведено аналітичний скринінг можливостей біотехнології у харчовій промисловості. Представлено основні напрями застосування біотехнологічних досліджень і розробок, охарактеризовано доцільність та актуальність використання генної інженерії, спеціалізованих штамів мікроорганізмів та ферментних препаратів при виробництві харчової продукції з функціональною спрямованістю, високим рівнем якості та безпечності. Сформульовано найважливіші вимоги та критерії вибору біотехнологічної складової для різних областей харчової галузі. Узагальнено наукові досягнення біотехнології та генної інженерії, які сприяють розвитку інновацій у створенні продуктів для здорового харчування, дають можливість реалізації потенціалу цього напряму.
Kлючові слова: біотехнологія, генна інженерія, метаболізм, функціональне харчування, бактеріальні препарати, стартові культури, лактобактерії, бактеріоцини, штами, мікроорганізми, ферментовані м’ясні продукти, ферменти, безпечність.
Повний текст (PDF, укр)