Mikrobiol. Z. 2013; 75(4):53-59.

Дріжджі - продуценти біосурфактантів, ізольовані з квіткових рослин та бджіл

Янєва О.Д.

Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
вул. Академіка Заболотного 154, Київ МСП, Д03680, Україна

Сто шістдесят штамів дріжджів були ізольовані від різних квіткових рослин та бджіл Apis mellifera. Задля визначення здатності ізольованих штамів продукувати поврехнево-активні речовини був використаний метод «розтікання нафти». П’ять найбільш активних штамів, що синтезували біосурфактанти гліколіпідної природи, формували зону «розтікання  нафти» діаметром 3,66-50 см. Додавання в середовище олеінової кислоти, соняшникового масла та октадекана суттєво підвищували активність досліджених штамів. Біосурфактанти, які утворювали штами Candida sp. 79а та 156а, були екстраговані етилацетатом та показані як суміш гліколіпідів за допомогою тонкошарової хроматографії.

Kлючові слова: дріжджі, біосурфактанти, гліколіпіди.

Повний текст (PDF, англ)